3 factoren voor succes | Functionele en emotionele merkbeleving

Succes. Een relatief en persoonlijk begrip; we zijn er allemaal naar op zoek. Maar hoe bereik je tegenwoordig succes? Wat betekent dit voor jouw merk en marketing? Hoe steek je die in om van jouw bedrijf een succes te maken? Bij Baggr hebben wij daar het antwoord op. In een drietal blogs praten we je bij over onze factoren voor succes met jouw merk en marketing: nr. 1. Functionele en emotionele merkbeleving, nr. 2. Ambassadeurschap en nr. 3. De 360⁰ aanpak. In dit blog gaan we in op de factor Functionele en emotionele merkbeleving. 

Je hebt vast en zeker de commercial al wel eens voorbij zien komen: Nespresso, what else? Je krijgt toch spontaan zin in die heerlijke kop koffie wanneer die laatste druppel perfect in het glas valt. En wat te denken van de kersttruck van Coca-Cola? Na het zien van de commercial ren je toch meteen naar zolder om de kerstversiering tevoorschijn te halen?! Typische voorbeelden van hoe je functionele en emotionele merkbeleving combineert in jouw marketingstrategie. 

Om je de volledige beleving bij deze commercials nogmaals te laten ervaren, delen we ze graag met je:

Functionele versus emotionele merkbeleving

Ongeacht of je een product of dienst levert, de functionele merkbeleving, die moet er gewoon zijn. Dat is eigenlijk niets anders dan het inspelen op een behoefte van de (potentiële) klant. Je vult een leegte die hij niet opgevuld krijgt. Bij Nespresso is dat die kop koffie. Coca-Cola biedt een oplossing voor het verlangen naar een lekker fris drankje. Oftewel, de functionele beleving gaat altijd over datgene wat de klant verwacht te gaan kopen.

Emotie

Keuzes in verschillende soorten cola

Waar je vervolgens echt het verschil mee kan maken is de emotionele merkbeleving. Bekijk het maar zo: waar je kan kiezen voor Coca-Cola, kan je ook kiezen voor Pepsi, Freeway Cola, Dr. Pepper, Fritz-Kola en verschillende huismerken van de supermarkt. Hoe zorg je er dan voor dat de klant voor jou kiest? Dat hij zich tot jou aangetrokken voelt? Juist. Emotie. Door de klant te verrassen geef je onbewust een boost aan jouw merk. Emotionele beleving wordt namelijk getriggerd in het onderbewuste. Beeld je maar eens in: je sluit een abonnement af bij de internetleverancier en het wordt gratis geïnstalleerd voor je. Dat is al een extra service waar je blij van wordt. Maar de medewerker komt ook nog eens met een glimlach langs en brengt een persoonlijk bedankkaartje mee. Dit ga je niet snel vergeten. De eerstvolgende keer zal je geneigd zijn om weer bij die leverancier aan te kloppen. Met dit soort kleine extra’s onderscheidt je jouw bedrijf van de rest. Onbewust.

Hoe voeg jij waarde toe aan jouw product of dienst?

Die kersttruck van Coca-Cola, krijg jij daardoor zin in kerst? Wij wel. Coca-Cola creëert er een beleving mee. Beleving is echter niet de enige manier om waarde toe te voegen aan jouw product of dienst. Je kan op verschillende manieren onderscheidend zijn van je concurrenten. De volgende drie manieren hebben allemaal betrekking op emotie:

  1. Beleving
  2. Services
  3. Overtuigingen en/of waarden
1. Beleving

Beleving is dus precies wat Coca-Cola probeert te bereiken met hun kersttruck. Door in te spelen op de gezelligheid, warmte en positieve beleving van kerst hoopt Coca-Cola je te raken. Kerst betekent voor heel veel mensen geluk. En Coca-Cola refereert dat weer aan het gevoel dat je krijgt wanneer je het flesje opent en de eerste slok neemt. Die combinatie maakt dat je enorm veel zin krijgt in een slok Coca-Cola, en dus koop je het. Een ander voorbeeld zijn de gepersonaliseerde pakjes van Chocomel. Wij zijn er zelf mee in contact gekomen en werden leuk verrast toen we de pakjes ontvingen met onze letters! Met deze pakjes spreek je iemand persoonlijk aan, waarbij moeite gedaan is voor die specifieke persoon. Die persoonlijke twist zorgt voor de beleving.

2. Services

service als merkbeleving door carglass

Carglass is een goed voorbeeld wanneer je het hebt over service. De expert op het gebied van reparaties en vervanging van voertuigbeglazing wordt vaak gezien als de ‘redder in nood’ voor klanten. Zo vertelt Myrese Goyvaerts, Marketing- en Communicatiemanager van Carglass het volgende: “Niemand komt naar ons voor mooie ruiten. Wij maken het verschil met onze service. Wij willen de beste zijn. Zo hebben we de sector van autoruiten vormgegeven.” Carglass blinkt uit in het ontzorgen van de klant en heeft zich gefocust op het verbeteren van de samenwerking tussen henzelf, verzekeraars en leasebedrijven. Concreet geeft Myrese als voorbeeld: “Doen wat de klant niet verwacht en een wow-gevoel creëren, solving people’s problems with real care, dat is onze filosofie. We zorgen er voor dat we de juiste ruit hebben, dat de wagen weer veilig de baan op kan, maar we zorgen ook voor de klant zelf. We bieden net dat tikkeltje meer aan: wifi in de wachtruimtes, gratis koffie, leenfietsen, zodat je even de stad in kunt en dus geen tijd verliest als je auto een uurtje binnen moet, maar we stofzuigen bijvoorbeeld ook de wagen …” Carglass voegt daarbij nog iets extra’s toe: zij geeft ook de medewerkers een belangrijke plek. Zo hebben ze een hoofdrol in de welbekende reclamespotjes. De medewerkers zijn immers de experts, kunnen de klant verrassen en zorgen in die zin voor sympathie.

Een ander, wellicht wat minder bekend, voorbeeld is Oracle. Het IT- en softwarebedrijf onderscheidt zich met unieke services via data. Data en software is vaak saaie kost, maar Oracle weet het op een leuke manier in te pakken:

Het filmpje kan op geen betere manier uitleggen en laten beleven hoe Oracle werkt. Middels dit filmpje kregen wij gelijk het gevoel dat we dit ook thuis moesten hebben, hoe handig is dit?! Het mooie is dat Oracle vanuit hun waarden en overtuigingen wil bijdragen aan een verandering in het leven van de mens. Ze gebruiken daarvoor hun mensen en technologie. Onderliggend daarvoor besteden ze veel tijd, geld en energie aan opleiding, duurzaamheid en vrijwilligerswerk.

3. Overtuiging en waarden

merkbeleving patagonia

Je kunt je ook onderscheiden op overtuigingen en waarden, zoals ze doen bij Patagonia. Patagonia wil het beste product maken, zonder onnodige schade aan de wereld toe te brengen. Ze wil een rol spelen in het verbeteren van het milieu en richt haar werkzaamheden dan ook volledig in om goed te doen voor de wereld. Zij sluiten daarbij aan op de overtuigingen en waarden om goed en terug te doen voor de wereld. Zij inspireren de potentiële klant en klanten kunnen zich hiertoe aangetrokken voelen. Benieuwd hoe zij dit allemaal doen? 

Ook een sterk voorbeeld is Fairchain, een stichting die ernaar streeft om de wereld eerlijker te maken. Fairchain gelooft daarbij in social impact en inclusieve businessmodellen. Dit houdt in dat het verdienmodel ten goede komt aan de lage inkomens door hen op te nemen in de waardeketen van het productieproces.

 

merkbeleving fairchain

Dit doen zij met Blockchain-technologie. Met behulp van deze technologie worden verschillende stappen in de productieketen vastgelegd. Alles wat eenmaal is vastgelegd, blijft vastgelegd. Dit bevordert transparantie en dus ‘fair’ zaken doen. Fairchain maakt dus inzichtelijk hoe een productieketen van koffie eruitziet. 

De klant weet precies hoeveel de koffieboer, de groothandel en de uiteindelijke verkoper verdienen aan de verkoop van koffie. Deze transparantie levert voor klanten inzichten op die zijn keuze mogelijk beïnvloeden.

Durf te kiezen!

Je kunt je dus op verschillende manieren onderscheiden. Durf te kiezen! Zonder keuzes te maken valt jouw bedrijf gewoonweg niet op, of mis je zelfs de merkbeleving. Jouw potentiële klant wordt niet geraakt en je verliest zijn aandacht, wat uiteindelijk nooit zal leiden tot succes. Vul voor jezelf eens in: Welke behoefte vervult jouw product of dienst? Op welke manier denk jij onderscheidend te kunnen zijn van je concurrenten, en laat dan die functionele eigenschappen van jouw product of dienst even achterwege. Wat ligt het dichtst bij jouw overtuiging, jouw drijfveren en jouw merk?

Kun je een beetje hulp gebruiken?

Elk bedrijf is uniek, dat is onze filosofie. Jij doet iets met een reden, maar de vraag is vaak wat die reden is. Bepaal jouw invulling van de functionele en emotionele merkbeleving. En kom je er niet uit, neem dan gerust contact met ons op via vertel@baggr.nl. Wij helpen je graag! Maar we doen nog meer. Kijk maar eens op onze dienstenpagina!