‘Baggr heeft ons handvatten gegeven om efficiënt en effectief met onze doelgroep in gesprek te gaan. Ook hebben ze ons geholpen om intern alle neuzen dezelfde kant op te krijgen.’
Anne-Lène Wesel, Adviseur Watersysteem bij Waterschap Aa en Maas
AA EN MAAS
Toekomstbestendig slootonderhoud: 50.000 mensen bereiken
Het raakvlak: baggeren
Waterschap Aa en Maas en Baggr hebben een opvallend raakvlak: bagg(e)ren! Maar dat niet alleen, onze expertise bleek ook heel goed te passen bij een vraagstuk van het waterschap. Ze liepen namelijk vast in het proces ‘Toekomstbestendig Slootonderhoud’. Wat dit proces inhoudt? Er wonen of werken in Oost-Brabant 50.000 mensen aan een A-watergang. Om de veiligheid, waterkwaliteit en leefomgeving voor planten en dieren te waarborgen, moet dit water uitgebaggerd worden. Dit betekent dat bij deze mensen binnen 14 jaar gemiddeld één keer per jaar een tractor of kraan over het terrein gaat. 80% van deze mensen zijn agrariërs en 20% particulieren. Dat zorgt voor een grote uitdaging, want hoe kom je in gesprek met deze 50.000 mensen? En hoe kom je samen tot afspraken waar iedereen zich in kan vinden?
Anne-Lène Wesel, Adviseur Watersysteem bij Waterschap Aa en Maas: ‘We hadden al van alles geprobeerd. Het versturen van brieven. Er was een filmpje. We hebben gesprekken gevoerd. Toch kwam er geen vooruitgang in.’ Leona, Bedrijfsleider Beneden Aa bij Waterschap Aa en Maas: ‘Je vraagt natuurlijk ook veel van mensen, want je gaat echt met ze in gesprek over hun eigendommen. Dat maakt het lastig om iedereen op één lijn te krijgen. Iedereen heeft een ander belang.’ De grote vraag was daarom: ‘Hoe versnellen we dit proces en hoe komen we met zoveel mogelijk mensen in gesprek?’
50.000 mensen bereiken
Om te beginnen zijn we samen om tafel gaan zitten om te brainstormen over de aanpak. Het doel: zo efficiënt en effectief mogelijk met 50.000 mensen in gesprek komen.
Alleen een brief op de deurmat is niet meer effectief. Bij Baggr werken we daarom met de 360⁰ aanpak. Ofwel dáár zijn waar jouw doelgroep is. Hoe je dat bereikt? Door je doelgroep door en door te kennen, de juiste oplossing te bieden, passende content te maken, geschikte kanalen te vinden én actie te ondernemen op het juiste moment.
De strategie om de 50.000 mensen te bereiken is het dichtbij brengen en laten voelen van urgentie. Dichtbij brengen door het creëren van bewustwording vanuit persoonlijke overtuigingen. Dit wordt bereikt door mensen het inzicht te geven dat baggeren niet alleen in het belang is van het waterschap, maar ook in eigenbelang. Urgentie wordt bereikt door te communiceren dat er binnen nu en een jaar een tractor of kraan voor de deur staat. Om hier niet door overvallen te worden, kunnen mensen met het waterschap in gesprek om samen tot een oplossing te komen.
De vier punten die bij deze strategie horen zijn:
- Persoonlijk: bijvoorbeeld het noemen van bewoners bij naam, gezichten bij de communicatiemiddelen en communicatie versturen vanuit één contactpersoon van Aa en Maas.
- Ambassadeurs inzetten: mensen die al tot een goede samenwerking met het waterschap zijn gekomen. Om zo draagvlak te creëren.
- Daar zijn waar de doelgroep is: bij de juiste personen op het juiste moment en op de juiste plaats of het juiste kanaal.
- Zoveel mogelijk digitaliseren: de doelgroep monitoren via e-mail en social media en ‘maatwerk’ bieden om in gesprek te komen. Digitaal in contact komen is laagdrempeliger dan naar een info-avond komen.
Enthousiasme en heldere aanpak
Gelukkig bleek bagg(e)ren niet de enige klik tussen Aa en Maas en Baggr. Anne-Lène: ‘Er is van beide kanten altijd veel enthousiasme over de samenwerking geweest. We begrepen elkaar met een half woord. Ook was er begrip voor onze dilemma’s en heeft Baggr ons geholpen met het leggen van de juiste focus.’ Leona vult aan: ‘Baggr heeft ons geholpen om energie in het team te krijgen. Ik denk dat daar ook echt de kracht van Baggr zit. Ze haalden ons uit onze vertrouwde omgeving en verwelkomden ons bij Baggr. Dit zorgde voor een goede sfeer en hielp ons om out of the box te denken.’
Anne-Lène was ook te spreken over de heldere aanpak: ‘Er werd continu aan ons teruggekoppeld. Aan de hand van goede presentaties lieten ze ons zien waar we stonden, wat we nog te doen hadden en hoeveel tijd daar nog voor was.’
De communicatiemiddelen
Het resultaat van de samenwerking is om te beginnen het interne enthousiasme en draagvlak voor het project. Daarnaast hebben we de volgende communicatiemiddelen ontwikkeld voor de agrariërs en particulieren die aan een A-watergang wonen of werken:
- Vernieuwde website
- Persberichten
- Social media berichten
- Uitnodigingsbrief
- Afsprakenformulier
- Brochure
- Klantverhalen
- Film ‘toekomstbestendig slootonderhoud’
Helaas is het project door corona uitgesteld, waardoor de uitvoering in de praktijk nog niet beoordeeld kan worden. Leona: ‘Wel gebruiken we de middelen al voor de interne communicatie, om collega’s aan te haken of extra uitleg te geven. Dus ondanks dat we extern nog niet alles kunnen doen wat we willen, hebben we er intern al veel profijt van.’
Anne-Lène: ‘Iedereen heeft het over de middelen en is op zijn eigen manier bezig om het uit te breiden. We werken in vier districten en ieder district werkt net even anders. Daarom zijn de middelen zo gemaakt dat ze door iedereen gebruikt kunnen worden en dat iedereen er zijn eigen draai aan kan geven. Dit zorgt ervoor dat ze het ook echt gaan toepassen.’
Over Aa en Maas
Waterschap Aa en Maas onderhoudt en inspecteert dijken, zuivert water en zorgt voor veilig, voldoende en schoon water in Oost-Brabant. Zo draagt het waterschap bij aan de veiligheid, gezondheid en het welzijn van de inwoners in deze regio. Ze staan voor innovatief en duurzaam waterbeheer. Niet alleen voor nu, maar ook voor later. Zodat onze kinderen en kleinkinderen hier ook de vruchten van plukken.

Over Aa en Maas
Waterschap Aa en Maas onderhoudt en inspecteert dijken, zuivert water en zorgt voor veilig, voldoende en schoon water in Oost-Brabant. Zo draagt het waterschap bij aan de veiligheid, gezondheid en het welzijn van de inwoners in deze regio. Ze staan voor innovatief en duurzaam waterbeheer. Niet alleen voor nu, maar ook voor later. Zodat onze kinderen en kleinkinderen hier ook de vruchten van plukken.