5 tips voor succesvolle videocontent!

Wist je dat YouTube na Google het grootste zoekplatform van dit moment is? Het geeft aan hoe krachtig de video als format is en het verklaart waarom steeds meer B2B marketing zich richt op videocontent. Het voordeel van video is dat het bruikbaar is op veel verschillende kanalen. Denk aan je website, Facebook en LinkedIn. Veel organisaties worstelen echter met de start: hoe begin je voor het eerst met videomarketing? Wat moet je wel en vooral niet doen? En waar moet je op letten? Wij geven je 5 tips voor succesvolle videocontent. Een beeld zegt immers meer dan duizend woorden.

Voordelen videocontent

Het belangrijkste voordeel van videocontent is dat het zich leent voor het realiseren van uiteenlopende marketingdoelstellingen. Dat kan het vergroten van je bereik en naamsbekendheid zijn. Het realiseren van interactie en leads. En zeker ook sales en gedragsverandering. Maar videocontent biedt meer voordelen. Door video’s te maken met medewerkers en klanten, krijgt je doelgroep een beeld van wie je bent als organisatie. Ze leren je kennen, waarderen en vertrouwen. Daarnaast is een bijkomend voordeel dat Google, als je ondertiteling toevoegt, je video’s indexeert. Wanneer video’s niet door Google indexeerbaar zijn, zijn deze niet vindbaar in de zoekmachine. Tijdens het indexeren haalt Google de belangrijke informatie uit een video. Op basis van deze informatie kunnen gebruikers van de zoekmachine de video vervolgens vinden. Zo krijgen kijkers gemakkelijk toegang tot jouw videocontent. Door het indexeren maak jij jouw video’s digitaal toegankelijk wat een bijdrage levert aan de organische vindbaarheid van jouw website..

Wil jij je van je concurrenten onderscheiden en laten zien waar je als organisatie voor staat? Zet dan vooral video in!

5 tips voor succesvolle videocontent

Hoewel steeds duidelijker wordt dat het inzetten van korte persoonlijke videocontent ontzettend effectief is, betekent het niet dat deze altijd tot het gewenste resultaat leidt. Hoe bereik dat dan wel? Hieronder onze 5 tips voor een succesvolle video:

 1. Bepaal wat je wil vertellen
 2. Kies het juiste formaat
 3. Verdiep je in de mogelijkheden van je telefoon
 4. I.S.S. – ga voor kort en krachtig
 5. Maak impact met personalisatie
1. Bepaal wat je wil vertellen

Voor je met video aan de slag gaat is het belangrijk om een aantal keuzes te maken. Keuzes die bepalen of je video’s bijdragen aan het realiseren van je doelen. Stel jezelf deze drie vragen:

 1. Hoe sluit video aan bij het verhaal dat ik wil vertellen?
 2. Wat zoekt mijn doelgroep in video’s over mijn expertise?
 3. Wat doen mijn concurrenten met video en hoeveel concurrentie is er?

Leer van wat anderen doen en laat je inspireren. Bij zo’n analyse ontdek je misschien  dat concurrenten nog weinig doen met videocontent. Dan kun je je hier als organisatie echt op onderscheiden.

2. Kies het juiste formaat van je video

Je videoformat kiezen is als het uitzoeken van de perfecte outfit voor een feest: het moet passen bij de gelegenheid en je wilt er goed uitzien. Maar hoe maak je die keuze? Laten we eens kijken:

Waar ga je de video plaatsen?

Ben je van plan om je video te delen op social media? Dan zou een verticale video wel eens de beste keuze kunnen zijn, omdat die meer ruimte inneemt op smartphones. Maar als je een video maakt voor je website, e-mails of YouTube, dan zijn horizontale video’s de norm. Niemand wil immers die vervelende zwarte balken aan de zijkant zien!

Wat is het doel van je video?

Wil je snel de aandacht trekken en veel mensen bereiken? Dan is een korte, verticale video perfect voor social media. Maar als je meer diepgang wilt, zoals bij een klantverhaal of een webinar, dan is een horizontaal formaat de betere keuze.

Tip: Heb je plannen om je video op meerdere kanalen te delen? Dan is het slim om zowel verticale als horizontale shots te maken. Zo heb je genoeg materiaal om een teaser te delen op je socials en de volledige video op YouTube!

Een handig overzicht voor populaire videoformaten op social media vind je hier: de beste videoformaten voor 6 populairste social media.

3. Verdiep je in de mogelijkheden van je telefoon

Smartphones bieden tal van mogelijkheden om video’s naar de next level te brengen. Veel videosoftware heeft een app-versie en ondertiteling aanbrengen gaat steeds makkelijker. Maar het belangrijkste is natuurlijk dat smartphones steeds betere camera’s hebben gekregen, waardoor bijna elke smartphone kwalitatief goede beelden op kan nemen.

Vanuit technische opzicht, zijn er twee zaken belangrijk hierin: het licht en het geluid. Film met natuurlijk licht en zorg eventueel voor extra licht. Zorg daarnaast voor goed geluid, want slecht geluid is een afhaker. Gebruik bijvoorbeeld een extra microfoontje dat je aan je kleding vastmaakt.

Editen hoeft echt niet altijd. Je kunt een video in 1 take of in enkele korte takes achter elkaar opnemen, zeker de wat kortere video’s. Het enige wat je dan nog toe hoeft te voegen is een omslagfoto of thumbnail en mogelijk een afsluitend beeld met een call to action.

4. K.I.S.S. – ga voor kort en krachtig

Keep it simple, stupid. Korte video’s zijn al een tijd populair en zullen dat nog wel even blijven. Met korte video bedoelen we alle video’s tussen de 15 en 60 seconden. Houdt 60 seconden als bovengrens aan omdat dit de limiet is voor een YouTube Short. Het is niet bewezen dat korte video’s van vijftien seconden het beter doen dan langere video’s. Het is wel zo dat met korte video de aandacht van de kijker langer vastgehouden wordt.  Bij een langere video is het daarom verstandig om een spanningsboog te maken in de video. De kijker moet verder blijven kijken om uiteindelijk de clou te achterhalen.

Een bedrijf dat heldere, goed werkende korte video’s inzet is Bol.com:

5. Maak impact met personalisatie

Het spreekt voor zich dat niet elke video evenveel potentie heeft om de kijker te raken. Wat een video gegarandeerd een succes maakt? Personalisatie! Voornamelijk korte persoonlijke video’s zijn momenteel razend populair. De reden hierachter? Het geeft jouw bedrijf of organisatie een gezicht. Het maakt je persoonlijker. Bovendien kun je door middel van videocontent veel meer van jezelf laten zien dan wanneer je statische content gebruikt.

Als je video inzet moet het uiteraard wel effect hebben. Dat betekent dat je niet alleen wil dat zoveel mogelijk mensen uit je doelgroep hem zien, maar dat die mensen er ook zoveel mogelijk van zien. Dus niet dat ze na 2 seconden afhaken. Je wil ook niet dat kijkers je na afloop weer direct vergeten.

Effectieve video’s bevatten de volgende elementen:

 • Een haakje dat binnen enkele seconden duidelijk maakt wat je deelt in de video en waarom iemand vooral moet blijven kijken
 • Een middenstuk met tips, achtergrond of inspiratie. Breng dat zo uitnodigend mogelijk. Op een persoonlijke manier zodat mensen je leren kennen of inspirerend, maar liever niet langer dan nodig.
 • Eén call to action als afsluiting Wat wil je dat de kijker doet? Naar je website gaan? Iets downloaden? Zich abonneren of je volgen? Meer dan 1 call to action geeft keuzeverlamming.
Download onze tipsheet

Superhandig natuurlijk, zo’n uitgebreid blog. Maar als je zelf aan de slag gaat met het maken van video’s, zit je niet achter je laptop. Daarom hebben we een overzichtelijke tipsheet gemaakt. Hierin staan de 5 belangrijkste tips om jouw videocontent naar een hoger niveau te tillen! Je kunt de tipsheet gemakkelijk hieronder downloaden. Print ‘m uit en hang ‘m boven je bureau!

Ben jij er klaar voor om met jouw persoonlijke video’s meer succes te gaan boeken?