

Social media blijven continu veranderen. Berichten en acties die vandaag goed werken om een groot bereik te krijgen, kunnen volgende week zomaar niet meer werken. Hoe kan het dat je bericht nu slechter of juist beter loopt? We krijgen hier vaak vragen over. ‘Hoe vaak moet ik op sociale media berichten plaatsen? Op welk moment kan ik het beste een bericht plaatsen?’
Het bereik van je bericht is onder andere afhankelijk van het algoritme. Online kanalen, platformen en websites maken gebruik van algoritmes. Een algoritme is een wiskundige formule. In programmeertaal is het een instructie, een stukje code, om een probleem op te lossen of een actie uit te voeren. Met algoritmes wordt bepaald wat je ziet op sociale media én kunnen robots worden aangestuurd. Algoritmes worden steeds ingewikkelder en steeds vaker ingezet. Daardoor worden de mogelijkheden maar ook de invloed steeds groter.
Richard van der Blom heeft meer dan 4500 berichten iedere 15 minuten geanalyseerd om zo inzicht te krijgen in het algoritme van LinkedIn. Zijn rapport ‘The LinkedIn Algorithm Research 2020 – Everything you Need to Know to Score with your Content’ bevat mooie inzichten met toepasbare tips om je bereik op LinkedIn te vergroten. Barbara Langedoen schreef er een concluderend artikel over. Wij sommen de meest interessante tips voor je op:
Gebruik hashtags
Kies je hashtags zorgvuldig en kies zo veel mogelijk voor hashtags met veel volgers. Gebruik bij iedere post ongeveer 3 tot 9 hashtags. Gebruik je er minder, dan doet dit niet zoveel voor je bericht. Gebruik je er meer, dan wordt dit gezien als spam en zal dit het bereik van jouw bericht niet ten goede komen.
Soort bericht dat het beste werkt
Vanaf mei 2020 houdt LinkedIn rekening met de verblijfstijd bij het beoordelen van berichten. Hoe lang leest of bekijkt iemand het bericht? Hoe meer tijd er aan jouw bericht besteed wordt, hoe meer mensen dat bericht uiteindelijk zullen zien. Berichten die uitnodigen om te klikken of om verder te lezen, hebben een gunstig effect op het bereik. Je ziet dit ook terugkomen in het onderzoek:
- Berichten met documenten resulteren in een bereik wat 40 tot 60% hoger ligt dan gemiddeld.
- Voor berichten met video geldt een bereik wat 20 tot 40% hoger ligt.
- Berichten met een externe link: 15 tot 30% hoger bereik(!)
- Berichten met 3 of minder regels tekst resulteren in een tot 20% lager bereik.
Interactie binnen de eerste 2 uur
Voorheen was het eerste uur bepalend of je bericht het goed zou gaan doen of niet. Vanaf mei 2020 is dat 2 uur geworden. Maar wat houdt dat in? Wanneer een bericht geplaatst wordt, beoordeelt LinkedIn op verschillende manieren in hoeverre een bericht interessant genoeg is. Eerst laat LinkedIn het zien aan een kleine groep. Is er in de eerste 2 uur na het plaatsen voldoende interactie? Dan laten ze het ook aan een grotere groep zien. Het is ook belangrijk om zélf op de reacties te reageren. Want ook die tellen nog steeds mee. Maar wel iets minder dan vorig jaar.
Wil jij zien hoe wij LinkedIn inzetten? Bekijk onze LinkedInpagina!