

Het bouwen van relaties met een 360⁰ aanpak. Oftewel dáár zijn waar jouw potentiële klanten zijn en daarmee creëer je verkoopkansen. We praten je erover bij in dit laatste blog. Daarmee is de serie over onze factoren voor succes met jouw merk en marketing compleet: nr. 1. Functionele en emotionele merkbeleving, nr. 2. Ambassadeurschap en nr. 3. De 360⁰ aanpak. Jouw merk en marketing op de juiste plek, op het juiste moment, met het juiste kanaal, met het juiste middel bij de juiste persoon. Bereik jouw potentiële klanten met de 360⁰ aanpak.
De zomer is in aantocht, iedereen heeft behoefte aan warme zonnestralen. Waar kijk jij het meeste naar uit? Dat heerlijke ijsje van jouw favoriete ijskar? Een fris biertje op het terras? Of misschien die welverdiende vakantie? Momenten waar Unilever met OLA-ijsjes, Amstel met zijn label Bright in Curaçao en Corendon met zijn gezinsvakanties op inspelen. Op het juiste moment. Allemaal met hetzelfde doel: geef je potentiële klanten continu de juiste aandacht, passend bij de fase waarin zij zich bevinden.
Prikkels in overvloed
Hoe zet je jouw merk in om jouw potentiële klant te (blijven) prikkelen? Wat doe je op het gebied van marketing? In de huidige wereld van grote innovaties, nieuwe technologieën en digitalisering worden we overladen met een waterval van content, op verschillende kanalen en manieren met allerlei unieke boodschappen. Wat blijft hangen en wat krijgt niet eens meer jouw aandacht? Er is tegenwoordig zoveel content aanwezig; je raakt overprikkeld. Gelukkig heeft je brein een oplossing: filteren.
Jouw flesje Bright onder de juiste aandacht
Om daar te zijn waar jouw potentiële klant zijn, is niet makkelijk. Voldoe je aan de volgende criteria, dan zou het moeten lukken:
- Heb een onderscheidend merk
- Ken je potentiële klanten door en door
- Biedt de juiste oplossing
- Maakt passende content
- Weet het juiste kanaal te vinden
- Bent op de juiste plek
- Actie op het juiste moment
1. Je hebt een onderscheidend merk
Onderscheid jezelf door te kiezen voor datgene waar jij voor staat. Wanneer dit als rode draad door al jouw communicatie loopt, bouw je aan je eigen herkenbaarheid en dus onderscheidend vermogen. Dit vormt de vruchtbare basis voor succes. In mijn eerdere blogs over functionele- en emotionele merkbeleving en ambassadeurschap kwam het al aan bod: blijf bij jezelf. Consistentie in jouw merk en marketing is van cruciaal belang om herkenbaar, betrouwbaar en oprecht te blijven.
2. Je kent je potentiële klanten door en door
Om jouw prikkels succesvol bij je potentiële klanten te krijgen moet je inzichtelijk hebben wie zij zijn, waar zij zijn en wat ze willen. Bouw een CRM-database, volg ze op social media en heb regelmatig contact met ze. Onderzoek hun behoeften. Welk probleem of vraagstuk hebben zij? En hoe lost jouw product of dienst dat op?
Een handig hulpmiddel hierbij is het gebruik van persona’s. Persona’s zijn karakteriseringen van bepaalde typen gebruikers. Een voorbeeld. Jan is 45 jaar oud, getrouwd, heeft een gezin van 4 en houdt van honden. Hij werkt op de IT-afdeling van een grote bouwleverancier, werkt graag in het weekend in de tuin, leert vooral door vakbladen te lezen en koopt het liefst zijn producten in de winkel. Zijn vrouw werkt ook fulltime. Hij loopt er tegenaan dat het avondeten stokt. Beide ouders hebben moeite om op tijd terug te zijn van werk, waarna ze ook nog moeten koken. Kinderen liggen daardoor te laat in bed.
Merken als Jumbo en HelloFresh spelen hier slim op in met de boodschappen bezorgservice. Of het bestellen van een box met recepten en boodschappen voor de gehele week.
Wanneer je dit allemaal inzichtelijk hebt, kun je gericht prikkels versturen.
3. Je biedt de juiste oplossing
Vaak spreken we in de wereld over problemen. Waar een probleem is, is meestal ook een oplossing. Zoals jouw product of dienst. Nu je inzicht hebt in jouw potentiële klanten kan je je gaan focussen op jouw oplossing. Jij weet als geen ander wat zij nodig hebben. Speel daarop in. Een goed voorbeeld geeft Sodastream. Zij ontwikkelden een inventief apparaat waarmee je van plat water bubbels maakt. Hiermee bespaar je enorm veel flesjes Spa rood, en dus plastic. Wereldwijd. Een mooie oplossing voor de huidige problemen rondom het milieu en het gebruik van plastic. Sodastream weet welke doelgroep hier het meest gevoelig voor is en target de marketing daar op. Zij komen met het juiste oplossing voor hun doelgroep.
4. Je maakt passende content
De commercial van Sodastream laat zien hoe je content inzet voor jouw merk en marketing, in relatie tot jouw oplossing. Sodastream doet dit met humor. Humor is een onderdeel van emotie. Met humor creëer je een beleving. Het is grappig. Naast de functionele eigenschap voegt Sodastream er een grappig element aan toe. Functionele merkbeleving is belangrijk, het zegt iets over jouw oplossing voor het probleem van de klant. En met emotionele merkbeleving onderscheid je jezelf. Meer hierover lees je in mijn blog over functionele en emotionele merkbeleving.
5. Je weet het juiste kanaal te vinden
Je hebt nu de juiste content, maar waar ga je het delen? LinkedIn, Facebook, Instagram, Snapchat, TikTok, Pinterest… Keuze genoeg. Er zijn ruim 3,8 biljoen social media gebruikers, over een populatie van 17 miljard mensen. Tel daar PR-gerelateerde media bij op en je kan wel voorstellen hoeveel prikkels je dagelijks ontvangt. Zo ook jouw potentiële klant. Er zijn drie vormen van media die je helpen dit te structureren. Per situatie bekijk je wat het beste past en kies je de juiste mix, mede afhankelijk van het budget. Deze drie vormen zijn:
-
- Owned media
- Paid media
- Earned media
Owned media
Dit betreft alle media die jij zelf bezit en in kan zetten. Je sociale media kanalen zijn daarbij een voorbeeld, maar ook je website en e-mails zijn vormen van owned media. Al deze uitingen heb je zelf in de hand en kun je invullen zoals jij wil. Owned media liggen het dichtst bij je, en zijn dus het snelst te vullen op basis van jouw merk en marketing. Jij bepaalt namelijk zelf welk bericht je post op LinkedIn.
Paid media
Paid media gaat een stap verder; dit zijn vormen van media waar je voor betaalt. Denk hierbij aan gesponsorde berichten, een social campagne of een TV-commercial. Vaak reist hier de vraag; levert de investering mij het gewenste resultaat op? Met paid media koop je bereik in, die vooraf heel specifiek getarget kan worden. Je betaalt om jouw prikkels bij je prospects en klanten te krijgen. Dit kan heel klein en doelgericht zijn. De TV-commercials tijdens de Super Bowl laten zien dat het ook om enorme bedragen kan gaan. Een commercial tijdens de beroemde ‘halftime-show’ kost al snel bijna 5 miljoen dollar. En nee, niet voor de hele halftime-show, maar voor 30 seconden! Amazon behaalde met een commercial 97,4 miljoen views wereldwijd. Wanneer 5% van die views een aankoop doet, is de investering al terugverdiend. Is de investering je dat waard?
Earned media
De laatste vorm van media is earned media. Jouw gecreëerde ambassadeurs, zoals beschreven in het blog over ambassadeurschap, zijn een voorbeeld van earned media. Mond-tot-mondreclame, positieve reviews en interactie op social media horen hier ook bij. Het gaat hier om media die jij ‘verdiend’ hebt zonder dat je daar zelf invloed in hebt gehad. Jouw boodschap gaat zijn eigen leven leiden. Dankzij jouw fans. Een leuk voorbeeld is de Spaanse Netflix-serie La Casa de Papel. Wereldwijd enorm bekend geraakt vanwege de bloedstollende overval op de Spaanse bank. Hoe ziet earned media er dan uit? Nou, neem een voorbeeld aan onderstaande foto.
Door de verkregen inzichten in jouw potentiële klant weet je waar ze te vinden zijn. Het is nu aan jou om het juiste kanaal te gebruiken.
6. Je bent op de juiste plek
Het voordeel van die grote innovaties, nieuwe technologieën en digitalisering is dat er een compleet digitale Praxis (dit is dus earned media!) is ontstaan, waarmee je jouw merk en marketing kunt ondersteunen. Er zijn tegenwoordig zoveel tools die jouw bedrijf kunnen helpen om op de juiste manier richting potentiële klanten te handelen. We noemen er een aantal.
Met behulp van Mailchimp kun je een database van e-mailadressen structureren, doelgerichte e-mailmarketing toepassen en nieuwsbrieven versturen. Google Analytics maakt overzichtelijk hoe jouw website gevonden wordt en welke pagina’s het meest interessant zijn voor jouw doelgroep. Sales Navigator zorgt ervoor dat jij jouw potentiële klanten niet uit het oog verliest en geeft je inzichten in hun gedrag en behoeften, en met Hubspot maak je je eigen CRM-systeem aan. Al deze tools stellen je in staat om op de juiste plek te komen en zo bereik je jouw potentiële klanten.
7. Actie op het juiste moment
Oftewel timing. Plaats als lingeriemerk eens een social post op Internationale Vrouwendag, bouw hier een social media campagne omheen richting jouw doelgroep met een unieke boodschap en winactie. Laat je werknemers en huidige klanten ook hierover posten, focus je op specifieke potentiële klanten en biedt hen korting aan op jouw producten in de nieuwsbrief die je verstuurde via Mailchimp. Zie jij mogelijkheden om die potentiële klant direct in de ogen te kijken? Organiseer ook je eigen event om je producten en merkverhaal te presenteren! Begint een tijd later de zon weer te schijnen omdat de zomer intreedt? Start jouw campagne #summerready en werk weer aan een nieuw persoonlijk aanbod. Allemaal op het juiste moment.
Ter ondersteuning delen we graag het volgende filmpje over Dunkin Donuts. In dit filmpje wordt stap voor stap uitgelegd hoe zij, met een 360⁰ aanpak, dit proces hebben aangepakt.
Creëer jij mogelijkheden potentiële klanten?
Waar het uiteindelijk allemaal om draait is dat je je verdiept in jouw potentiële klant. Wie is hij, waar is hij, wat drijft hem, waar is hij naar op zoek en waar zoekt hij? Stem daar de verschillende mogelijkheden op af, en heel belangrijk: zorgt dat je op het juiste moment zichtbaar bent. Zó bereik jouw potentiële klanten.
Geloof jij in de 360⁰ aanpak? Is het jou al gelukt om potentiële klanten jouw prikkels continu te laten ervaren? Hoe bereik jij jouw potentiële klanten? Wij ondersteunen je graag bij het creëren en versturen van die prikkels om ervoor te zorgen dat ze niet om jouw bedrijf heen kunnen. Ben jij op zoek naar die succesvolle aanpak? Neem dan meteen contact met ons op via vertel@baggr.nl. Wie weet helpen onze eerdere blogs over functionele en emotionele merkbeleving en ambassadeurschap je ook al een eind op weg. Wij doen verder nog veel meer, dus kijk vooral ook even op onze dienstenpagina!