Zo verbeter je de leesbaarheid van jouw content

De leesbaarheid is van grote invloed op het bereik bij je doelgroep en de indruk die het bij hen achterlaat. Een leesbare tekst betekent niet automatisch jip-en-janneketaal, maar is ook geen zware kost vol onuitspreekbaar vakjargon. Jouw teksten moeten aansluiten op de wensen van je doelgroep. Én Search Engine Optimalisation (SEO) proof zijn om gevonden te worden door deze groep.

Wij hebben een overzichtelijk SEO checklist voor je klaarliggen die je daarbij gaat helpen. Hiermee wordt jouw content leesbaar, compleet en vindbaar, en oefen je snel en eenvoudig invloed uit op je SEO resultaten! Ik vertel je kort hoe je de leesbaarheid van jouw content verhoogt en hoe dit positief effect heeft op de vindbaarheid.

Ten eerste, voor wie schrijf jij?

Een goede tekst moet niet alleen technisch goed zijn, dan haakt de lezer waarschijnlijk al snel af, maar ook aansluiten op wat jouw doelgroep zoekt of interesseert. Dus, bedenk eerst: voor wie schrijf ik, en wat hoop ik dat de lezer na afloop doet? Hoe beter het aanslaat, hoe vaker het gedeeld wordt op social media en andere kanalen. En óók dat heeft een positief effect op hoe hoog jouw content staat in de ranking van de zoekresultaten.

Leesbaarheid

Een tekst slaat pas aan als deze een comfortabele leesbaarheid heeft. Dat is alles behalve een lange lap tekst waar de lezer zich doorheen moet zwoegen. Met een heldere titel die uniek, praktisch of eenvoudig is en eventueel iets dringends in zich heeft, kan je misschien wel lokken. Maar daarna moet je ze vast kunnen houden.

Dat vasthouden doe je door te beginnen met een alinea die aangeeft waar de tekst over gaat. Verdeel de rest van de tekst in behapbare alinea’s met voldoende tussenkopjes. Check! Maar er is nog meer. Met overgangswoorden verbindt je de tekst. Zorg voor gevarieerde zinnen; korte woorden afgewisseld met langere zinnen. Controleer meteen of je de tekst op een actieve manier hebt geschreven.

Leesbaarheid verbeteren in 8 korte tips:

  • Pas je schrijfstijl aan op het leesniveau van je doelgroep
  • Kies een duidelijk lettertype voor de body tekst
  • Gebruik een duidelijke contentstructuur met een intro en tussenkoppen
  • Vermijd lange zinnen en varieer met zinslengtes
  • Maak overzichtelijke lijstjes met korte en bondige tips
  • Schrijf in actieve vorm
  • Wissel tekst af met relevante afbeeldingen (link naar blog toevoegen wanneer online)
  • Zorg voor een goede leesbaarheid op alle apparaten

De tool Yoast SEO helpt je

Je hoeft niet alles zelf te doen. Er zijn namelijk tools, zoals Yoast SEO, die je tekst checken op deze aspecten. Maar het is goed om tijdens het schrijven dit al in je achterhoofd te houden. Zo hoef je niet je hele tekst te herschrijven om hem leesbaar en SEO proof te maken. Onderstaande template bevat een goede opsomming en korte uitleg over waar je rekening mee moet houden om je tekst een plezierige leesbaarheid te geven.

Met dit template is jouw content geoptimaliseerd voor zoekmachines

Leesbaarheid is slechts één onderdeel van SEO. Want vindbaarheid en visualisatie hebben ook effect op het algehele bereik van jouw tekstuele creaties. Dit behandel ik in komende blogs. Wil je alvast aan de slag met het inzetten van een template die alle SEO informatie bevat waar je aan moet denken? Wij ontwikkelden een template dat jou ondersteunt in het optimaliseren van jouw content. Tijdens het creëren én tijdens het publiceren ervan. Het helpt je om van tevoren na te denken over alle SEO informatie die je nodig hebt. Zo maak je content leesbaar met de leesbaarheidsanalyse. En geven we tips hoe je de inhoud van de content beschrijft in de omschrijving. Dit is een invulklare template mét uitleg!

Tip: Maakt een collega een blog voor op de website? Tip deze collega met dit template en laat het samen met het blog inleveren. Zo weet jij dat de schrijver over de leesbaarheid en SEO aspecten van het blog heeft nagedacht en heb jij meteen alle back-end SEO informatie die je moet invullen.

Jouw content leesbaar, compleet en daardoor vindbaar te maken:

Wil je de leesbaarheid van jouw teksten verbeteren? Of heb je een tekstschrijver nodig die de juiste toon weet te raken? Mail naar milou@baggr.nl of bel naar 0630283866