Met deze tips creëer je vindbare content!

Voor een vindbare website is SEO onmisbaar. De juiste zoekwoorden, de lengte van de eerste alinea, het gebruik van tussenkoppen. Dit is nog maar het topje van ijsberg als het gaat over het schrijven van teksten voor je website. Maar hoe zorg je ervoor dat je content wordt gevonden door jouw doelgroep? Hoe maak je vindbare content? Ik leg het je uit.

Mocht je direct tot actie over willen gaan: wij hebben een overzichtelijk SEO template voor je klaarliggen die je daarbij gaat helpen. Hiermee wordt jouw content leesbaar, compleet en vindbaar, en oefen je snel en eenvoudig invloed uit op je SEO resultaten! In het vorige blog over SEO ging ik dieper in op de leesbaarheid van je content. Hoe je er voor zorgt dat het leesbaar is lees je hier. In dit blog ga ik dieper in op het vindbaar maken van jouw content door middel van zoekwoorden en linkbuilding.

Vindbare content

Je wil natuurlijk graag dat jouw content ook vindbaar is voor jouw doelgroep. Dat is toch waar het uiteindelijk om draait? Hier komt het meer technische deel van pas. Met de juiste zoekwoorden, verwerkt in jouw tekst, zorg jij dat je vindbaar bent. Zoekwoorden zijn de woorden die mensen intikken in zoekmachines zoals Google. Wat is dan het juist zoekwoord? Was het maar zo simpel, helaas is dat niet in 1 zin te vertellen. Frankwatching heeft er een goed artikel over geschreven: ‘De keywordpiramide als basis van je SEO‘.

De eerste stap in zoekmachine optimalisatie is zoekwoorden onderzoek. Bij het gebruiken van zoekwoorden is het belangrijk dat je kennis hebt van je doelgroep. Weten waar zij naar op zoek zijn, om vervolgens met jouw content hun vraag te beantwoorden. Wat willen ze weten? Waar zoeken ze op?

Deze zoekwoorden verwerk je in je tekst. Het behouden van de leesbaarheid van deze tekst blijft wel belangrijk. Je kunt de zoekwoorden op een aantal plekken plaatsen, zodat je tekst beter vindbaar wordt voor zoekmachines. Maar let wel op: het gaat erom dat je jouw tekst optimaliseert met de zoekwoorden, níet dat je hem minder leesbaar maakt “omdat je perse deze zoekwoorden ergens kwijt moet”. Vindbare content maken gaat er niet om dat je zoveel mogelijk zoekwoorden in je teksten verwerkt. Onthoud dat de zoekwoorden op logische plekken terugkomen.

Deze plekken zijn:

  • Titel
  • Eerste alinea
  • In een van de tussenkoppen
  • URL van de pagina.
  • Meta-beschrijving (uitleg zie template). Dit doe je allemaal om de zoekmachine te laten weten waar de pagina overgaat.
  • Lopende tekst. Gebruik je zoekwoord(en) regelmatig in de body van je tekst (6 tot 10 keer bij een lengte van 1.000 woorden)
  • Links: gebruik het zoekwoord ook bij links in de tekst
Linkbuilding

De vindbaarheid kan je ook verhogen door het inzetten van linkbuilding. Dit is een onderdeel van het ranken van pagina’s door Google. Met ranken wordt bedoelt dat Google de zoekresultaten op volgorde van relevantie en waarde zet. Met externe en interne linkbuilding verhoog je jouw positie in de zoekresultaten van Google.

Externe links zijn links op websites op andere domeinen, oftewel externe websites die niet op hetzelfde computernetwerk staan. Wanneer je veel links naar je website krijgt naar een artikel, of een filmpje, dan is dit een seintje voor Google dat jouw site relevante content biedt. Manieren om het aantal links te verhogen zijn: gast blogging met links naar jouw pagina (let op dat het geen 1 op 1 gekopieerde content is!), PR-berichten, samenwerkingen met andere sites en social media).

Interne links verwerk je in je blogs door te verwijzen naar andere pagina’s op jouw website. Heb je andere content over hetzelfde onderwerp? Link dan door naar deze pagina’s. Zo zorg je ervoor dat de bezoeker meer pagina’s bezoek en een langere klantroute heeft op jouw website. Bedenk wel welke content je het hoogst wil laten ranken en gebruik díe content om naar te linken. Zo laat je aan de zoekmachines zien welke content het belangrijkste is.

Met dit template is jouw content SEO proof

Nu denk je, hoe ga ik dit onthouden? Hoe blijf ik vindbare content maken? Welke SEO informatie moet ik allemaal hebben als ik nieuwe content maak en publiceer? Daar helpen wij je bij! Wij ontwikkelden een template dat jou ondersteunt in het SEO proof maken van jouw content. Tijdens het creëren én tijdens het publiceren ervan. Het helpt om van tevoren na te denken over alle SEO informatie die je nodig hebt. Zo weet je zeker dat je de juiste zoekwoorden gebruikt zodat jouw doelgroep de content gaat vinden. Allemaal verzamelt in één invulklare template mét uitleg!

Tip:

Maakt een collega een blog voor op de website, maar moet jij altijd de SEO er nog aan toevoegen? Laat diegene dit template invullen en samen met het blog inleveren. Zo weet jij dat de schrijver over de leesbaarheid en SEO aspecten van het blog heeft nagedacht en heb jij meteen alle back-end SEO informatie die je moet invullen (zoals focus keyphrase etc.).

Download de Baggr SEO checklist om jouw content leesbaar, compleet en vindbaar te maken:

Heb je nog vragen over SEO, online bereik maximaliseren of andere online marketing topics? Mail naar tim@baggr.nl of bel naar 0638403327